ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ - Η ΚΑΤΩΚΟΠΙΑ : ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ

Go to content

Main menu:

ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΑΡΧΕΙΟ

ΕΦΥΓΕ Ο ΦΙΛΙΩΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Απεβίωσε
4/2/2017 το πρωί ο Φιλιώτης αγωνιστής της ΕΟΚΑ Τρύφωνας Γεωργίου.

Ο Τρύφων Γεωργίου γεννήθηκε στη Φιλιά το 1931. Είναι γιος του Γιωρκαλλή Χατζηκωστή και της Ελένης Κωστή Τσαγκάρη και νυμφευμένος με τη συγχωριανή του Μηλιά Γεωργίου Φτύρη με την οποία απέκτησε 11 παιδιά, την Ελένη, τη Φανού, τη Μαρία, τον Γιώργο, τη Γιαννούλα, την Κυριακή, τον Αντρέα, την Αστέρω (απεβίωσε σε μικρή ηλικία), την Αντρούλα, την Αστέρω και τον Κώστα.

Αρχικά εργαζόταν στα κτήματά του στο χωριό, όμως, μετά την τουρκική εισβολή και την προσφυγοποίηση, υποχρεώθηκε να εγκατασταθεί και να εργασθεί για αρκετά χρόνια στην Ελλάδα για να μπορέσει να συντηρήσει την πολυμελή του οικογένεια. Επιστρέφοντας από το εξωτερικό προσλήφθηκε ως επιστάτης στο Τμήμα Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Θ.Ο.Ι. Φιλιάς.
Μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1960 ήταν από τους πρώτους που μυήθηκαν στην ΕΟΚΑ. Πρόσφερε τις υπηρεσίες του μέσα από τις τάξεις της μαχητικής ομάδας κρούσης στη Φιλιά, αναλαμβάνοντας ως ομαδάρχης μετά τον Οκτώβριο του 1955 που καταζητήθηκε ο Γεώργιος Χατζηδαμιανού. Χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Φιλάρετος».

Στις 31 Μαΐου 1956 ο Τρύφωνας Γεωργίου συνελήφθηκε από τους Άγγλους μαζί με τον Ανδρέα Πέτρου, τον Ανδρέα Χριστοφή (Παρπέρη) και τον Γιάννη Γεωργίου (Μασώνο), μετά από προδοσία, και στις 4 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους καταδικάστηκε από Ειδικό Δικαστήριο σε 15 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της μεταφοράς όπλων. Στη φυλακή συνάντησε τον Δεκέμβριο του 1958 τον Τομεάρχη Ιωάννη Κασίνη και μαζί με τον Ανδρέα Πέτρου ήταν από τους λίγους που γνώριζαν την πραγματική του ταυτότητα.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, διδάχθηκε τη βυζαντινή μουσική και μετά την αποφυλάκισή του ήταν ο δεξιός ιεροψάλτης στην εκκλησία του χωριού. Απολύθηκε από τις Κεντρικές Φυλακές στις 4 Μαρτίου 1959 με την αμνηστία που δόθηκε μετά το τέλος του Αγώνα.
Κατά τη διάρκεια των διακοινοτικών ταραχών του 1963-1964 ως μέλος του εθελοντικού λόχου της Φιλιάς συμμετείχε σε όλες τις εντεταλμένες αποστολές του, επανδρώνοντας, μεταξύ άλλων, φυλάκια στις περιοχές Ομορφίτας και Δικώμου και λαμβάνοντας μέρος στις μάχες της Πάφου.


 
Back to content | Back to main menu