ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΑΠΗΣ - Η ΚΑΤΩΚΟΠΙΑ : ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ

Go to content

Main menu:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΑΠΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ

                                                                          

Αγαπητοί συγχωριανοί,

είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας πληροφορήσω ότι απεβίωσε ο Γιάννης ( Jean) Κατσιάπης, ένας ένθερμος υποστηρικτής των δικαίων της Κύπρου και συμπαραστάτης της Κατωκοπιάς.
Γεννήθηκε από πατέρα Έλληνα και μητέρα Γαλλίδα και έζησε στη Γαλλία. Έμαθε μόνος του ελληνικά και μάλιστα μιλούσε άριστα την ελληνική γλώσσα.

Υπήρξε συνταγματολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο υπηρέτησε ως εκπρόσωπος τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι.
Ήταν άριστος γνώστης του εθνικού προβλήματος της Κύπρου και συμπαραστάθηκε στον αγώνα της Κύπρου. Μεταξύ άλλων ίδρυσε σωματείο υποστήριξης της Κύπρου.
Ήταν συνεχώς κοντά μας σε όλες τις επισκέψεις μας στη Γαλλία από την πρώτη μέρα της υπογραφής της Αδελφοποίησης της Κατωκοπιάς με τον γαλλικό Δήμο Truyes τον Ιανουάριο του 2010. Μας βοηθούσε ποικιλοτρόπως: Μιλούσε για την Κύπρο στους Γάλλους και ακόμη μετέφραζε ό,τι λεγόταν.
Είχε ενεργό συμμετοχή στις συζητήσεις και ομιλίες για το Κυπριακό. Ήταν ο κύριος ομιλητής στο Συνέδριο για το Κυπριακό το οποίο οργανώσαμε κατά την μετάβαση 40μελούς αντιπροσωπείας Κατωκοπιτών στο Truyes τον Απρίλιο του 2011.
Η Ομάδα Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας των βουλευτών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης οργάνωσε στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 18-1-2011 Εκδήλωση με την ευκαιρία των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην Εκδήλωση παραβρέθηκαν πάνω από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της UNESCO, υπουργοί, βουλευτές, πνευματικοί άνθρωποι και δημοσιογράφοι. Στην Εκδήλωση μίλησε, μεταξύ άλλων, και ο Γιάννης Κατσιάπης. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στην Κατωκοπιά.
Ο Γιάννης Κατσιάπης μας έφερε σε επαφή με σημαντικές προσωπικότητες. Μια περίπτωση ήταν η συνάντηση που είχαμε στη Λευκωσία με την Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας των βουλευτών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Ο Γιάννης Κατσιάπης ήταν άνθρωπος σεμνός και μας βοηθούσε σε όλα: από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Αξέχαστες θα μας μείνουν οι ξεναγήσεις του (μέχρι την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Παρισιού μας πήγε) για τους ενήλικες αλλά και τη νεολαία Κατωκοπιάς.
Αιωνία του η μνήμη!
Επισυνάπτω μια φωτογραφία από την πρώτη μας συνάντηση το 2010. Εικονίζεται δεξιά.

Γιώργος Μιχαηλίδης,
Τέως Κοινοτάρχης Κατωκοπιάς

 
Back to content | Back to main menu