TRUYES ΓΑΛΛΙΑ - ΚΑΤΩΚΟΠΙΑ:ΥΠΟ ΚΑΤΩΧΗ

Κατωκοπιά:
υπό κατοχή
50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗ 1974-2024
Go to content
TRUYES ΓΑΛΛΙΑ
Διδυμοποίηση Κατωκοπιάς με γαλλική κοινότητα Truyes

Η κατεχόμενη κοινότητα της Κατωκοπιάς (της περιοχής Μόρφου) έχει διδυμοποιηθεί με τη γαλλική κοινότητα Truyes. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Saint-Cyr-Sur-Loire η οποία είναι διδυμοποιημένη με την Μόρφου. Η συμφωνία έχει υπογραφεί στις 29-1-2010 στο Truyes από τον Δήμαρχο του Truyes κ. Jean-Claude Landre και τον Αναπληρωτή Κοινοτάρχη Κατωκοπιάς κ. Γιώργο Μιχαηλίδη, στην παρουσία του Πρέσβη της Κύπρου στο Παρίσι κ. Περικλή Νεάρχου και του Προέδρου του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρου -Γαλλίας στην περιοχή Touraine κ. Paul Olivier. Την ίδια μέρα έγιναν και τα εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας με θέμα την σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο. Στην Έκθεση περιλαμβάνονται και φωτογραφίες από την Κατωκοπιά.

Ομιλία του Jean-Claude
Η γη όπου βρίσκεται η περιοχή μας είχε κατοικηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων. Προϊστορικά εργαλεία που χρονολογούνται από  την Παλαιολιθική και μετέπειτα στη Νεολιθική εποχή όπως τα κρεμαστά κοσμήματα, λάμες , άξονες ,ξυστήρια, χειροπελέκεις, μυτερά  βέλη που βρέθηκαν στο  Truyes, αποδεικνύουν ότι υπήρχαν κάτοικοι που είχαν εγκατασταθεί πάνω από 5.000 χρόνια στην κοιλάδα της Indre, στους πρόποδες των λόφων και των
Μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα, oι κάτοικοι του Truyes  ήταν  αγρότες,  βοσκοί και  τεχνίτες με δύο βασικές δραστηριότητες που διακρίθηκαν:
Α)  την κατασκευή χαρτονιού  το οποίο προέρχεται από ένα μύλο για χαρτί  που χρονολογείται από τον δέκατο έβδομο αιώνα, και β) την  εκμετάλλευση των λατομείων ασβεστόλιθου πολύ καλής ποιότητας.
Το έδαφος της κοινότητας του  Truyes  καλύπτει μίαν έκταση   1600 εκταρίων σε ένα οροπέδιο ασβεστόλιθου που  οριοθετείται νοτίως από τον ποταμό Indre, 4 χιλιόμετρων. Τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί σημαντικά από 780 κατοίκους το 1970 σε 2200 κατοίκους.
Η αρχιτεκτονική κληρονομιά είναι σχετικά περιορισμένη, δεδομένου ότι μόνο δύο κτίρια αναγνωρίζονται ως ιστορικά μνημεία: η ενοριακή εκκλησία του Αγίου Μαρίνου ενδέκατου και δωδέκατου αιώνα και τα ερείπια του παρεκκλησίου του Αγίου Blaise, το οποίο ανήκει στο δήμο από το 1982 και φιλοξενεί εκθέσεις τέχνης και χειροτεχνίας καθώς και διάφορες εκδηλώσεις.
Το Κάστρο του Bel Air το οποίον ήταν ιδιοκτησία από το 1920 της οικογένειας που ίδρυσε τη  χαρτοβιομηχανία, έχει περιέλθει στην κοινότητα το 1997 και φιλοξενεί πολλές δραστηριότητες, όπως τη βιβλιοθήκη, την υγειονομική σχολή, το σύλλογο για τους ηλικιωμένους, αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραστάσεις, οικογενειακές συγκεντρώσεις. Επίσης διαθέτει 2 εκτάρια πάρκου με μια λίμνη που βρίσκεται στο κέντρο του κάστρου.
Η κοινότητα  μας έχει μια ισχυρή ένωση δράσεων : σχεδόν τριάντα πολιτιστικούς οργανισμούς, εκπαιδευτικούς, αθλητικούς, φιλικούς προς το κόσμο  με  κατάλληλες υποδομές, εστίες για νέους, βιβλιοθήκη, αίθουσες θεαμάτων, εκθεσιακούς χώρους και πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις: όπως γήπεδα τένις, εγκαταστάσεις - γήπεδα ποδοσφαίρου, παιχνίδια με σφαίρα, καθώς και ένα μεγάλο κλειστό γυμναστήριο ντότζο του τζούντο και καράτε, αίθουσα πινγκ-πονγκ και ένα γήπεδο τένις – στο οποίο  θα ήταν τιμή μας να δοθεί το όνομα του Μάρκου Παγδατή.
Μερικοί από αυτούς τους συλλόγους  καλλιεργούν  το χορό, τη γιόγκα, τη ζωγραφική, τη μουσική , χορωδιακό τραγούδι, και να μη ξεχάσουμε να  αναφέρουμε  την επιτροπή αδελφοποίησης Κατωκοπιά- Truyes.
Kάποιες  δράσεις μας είναι φημισμένες όπως το  Σαλόνι του Μικρού Σχήματος, που γίνεται κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου και διαρκεί δύο βδομάδες, η χριστουγεννιάτικη αγορά, εκθέσεις στη μικρή εκκλησία του  Άγιου Βλάσιου όπου να τονίσω ότι είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε περί τα  τέλη Απριλίου τη Μαρία Βασιλειάδου, καλλιτέχνιδα, γεννημένη στην Κατωκοπιά και η οποία  διδάσκει τις τέχνες και τα γράμματα στο Πανεπιστήμιο Frederick στην Κύπρο. Επίσης γίνονται  θεατρικές παραστάσεις στο πάρκο του κάστρου, όπου πραγματοποιείται και  το φεστιβάλ "Cosmopolitan" για δύο ημέρες τον Αύγουστο με  μουσικά σχήματα διεθνούς φήμης.
Η κοινότητα έχει πάνω από 30 χιλιόμετρα μονοπάτια πεζοπορίας καθώς  επίσης διασχίζεται από τις Ερωπαϊκές Πολιτιστικές Διαδρομές του Αγίου Μαρτίνου.

Τα σχολικά κτίρια κατανέμονται σε ένα εξατάξιο δημοτικό σχολείο με 144 μαθητές και ένα νηπιαγωγείο με 3 τάξεις των 70 μαθητών.
Ένα  πενηνταθέσιο κέντρο ενισχυτικής διδασκαλίας  βρίσκεται  στο κάστρο καθώς και  το Κέντρο Ενδιαφερόντων που μπορεί να φιλοξενήσει  80 παιδιά και  τέλος το σχολικό εστιατόριο,  το οποίο σερβίρει 200 ​​γεύματα την ημέρα.
Η κοινότητα διαθέτει επίσης, ένα οίκο ευγηρίας που προσφέρει 19 διαμερίσματα για 19 κατοίκους με κοινή τραπεζαρία, χώρους ξεκούρασης  καθώς  και  έναν κήπο αναψυχής.
Επίσης στην κοινότητα μας υπάρχει ένα σημαντικό κέντρο υποδοχής για άτομα με αναπηρίες, με τις κατάλληλες αποτελεσματικές υπηρεσίες.
Υπάρχουν επιπρόσθετα δύο ζώνες δραστηριοτήτων όπου  έχουν εγκατασταθεί τεχνίτες και μικρές επιχειρήσεις. Οι πιο πάνω ζώνες   προστίθενται στους εμπόρους που βρίσκονται σε άλλα μέρη του Truyes.
Η κύρια δραστηριότητα παραμένει η Χαρτοβιομηχανία την οποία εξ άλλου  έχει επισκεφθεί  πέρσι στις 16 Μαΐου ο Πρέσβης της Κύπρου, και  η οποία παράγει 100 τόνους ανά ημέρα χαρτόνι από ανακυκλωμένα υλικά και απασχολεί 90 άτομα.
Η κοινότητα  διαθέτει σήμερα μεγάλα έργα που σηματοδοτούν την ανάπτυξη και τη ζωτικότητα της: πολεοδομικά  προγράμματα συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης κατοικιών, τη διευθέτηση του κέντρου της κωμόπολης, την εγκατάσταση ενός χώρου πολλαπλών αθλημάτων στο οποίο έχουν  πρόσβαση δωρεάν όλες οι ηλικίες των κατοίκων, την ανέγερση  ενός κέντρου βοήθειας και  καταπολέμησης πυρκαγιών - με  τη συμμετοχή πυροσβεστών τεσσάρων δήμων , τον εκσυγχρονισμό του θεάτρου, αλλά και την επέκταση του  αποχετευτικού συστήματος  και  των όμβριων υδάτων.
Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, 18 Ιουνίου 1940, η γέφυρα του Indre ανατινάχτηκε  ούτως ώστε  να επιβραδύνει την επέλαση του εχθρικού στρατού.

Μετά την ανακωχή, ο γερμανικός στρατός κινήθηκε στην κατεχόμενη ζώνη, τα σπίτια είχαν επιταχθεί, η "Kommandantur" μετακόμισε σε μια βίλα στις όχθες του Indre  . Επιβλήθηκε η κατοχή.
Η διαχωριστική γραμμή βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την κωμόπολη του Truyes και η γενναιότητα  και το θάρρος λιγοστών κατοίκων του Truyes μετέτρεψαν αυτή τη γραμμή από κατεχόμενη περιοχή σε ελεύθερη ζώνη.
Μετά το τέλος του πολέμου και όταν επήλθε  η ειρήνη,  ο απολογισμός για το Truyes  ήταν 7  νεκροί οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους  για τη Γαλλία.
ΚΑΤΩΚΟΠΙΑ-TRUYES 7/2015
Στις 23 Ιουλίου 2015 ολοκληρώθηκε η επίσκεψη νεαρών Γάλλων στην Κύπρο την οποία οργάνωσε το «Κοινοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Κατωκοπιάς» και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κατωκοπιάς, μέσα στο πλαίσιο της Αδελφοποίησης της Κατωκοπιάς με το γαλλικό Δήμο Truyes. Το επίσημο πρόγραμμα περιλάμβανε:
(α΄) Παρουσία στη τελετή στο Τύμβο Μακεδονίτισσας για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.
(β΄) επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, σε μοναστήρια/εκκλησίες και μουσεία.
(γ΄) γνωριμία με την ελεύθερη γη και το Πάρκο Κατωκοπιάς.
(δ΄) επίσκεψη και περπάτημα σε περιοχές φυσικής ομορφιάς.
(ε΄) επίσκεψη σε χώρους παρασκευής κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων.
(στ΄) συμμετοχή στην Πολιτιστική Εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της παρουσίας τους στην Κύπρο.
(ζ΄) συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.
(η΄) συνάντηση με τον Πρέσβη της Γαλλίας.
Back to content