Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΤΙΧΑΣ - ΚΑΤΩΚΟΠΙΑ:ΥΠΟ ΚΑΤΩΧΗ

Κατωκοπιά:
υπό κατοχή
50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗ 1974-2024
Go to content
Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΤΙΧΑΣ
Κατά την δεκαετία του 50  η Κατωκοπιά συνεχίζει την ανάπτυξη της μέσα από αντίξοες συνθήκες.
Η  παγκόσμια επανάσταση που  συντελείτε στο τομέα της  γεωργίας  αυτή την δεκαετία με την χρίσει  τρακτέρ , μηχανών θερίσματος, αλωνίσματος , λιπασμάτων ,φαρμάκων  και την χρίση των  υδάτινων  πόρων ολόχρονα με την ανόρυξη διατρήσεων δίνη την ευκαιρία στους  Κατωκοπίτες  να αρχίσουν την  πορεία  στην ανάπτυξη και  τον πολιτισμό.

Η πολιτισμική ανάπτυξη φαίνετε να ήταν από τους πρώτους στόχους .
Η μεγάλη παραγωγή  των ονομαστών καρπουζιών της Κατωκοπιάς και η διάθεση τους σε ολόκληρη την Κύπρο δίνει την ευκαιρία για ανάδειξη και του πολιτισμού.

Με πρωτοβουλία  των δασκάλων(ΣΑΑΣΚ), του κοινοτάρχη ,του γραμματέα της ΣΠΕ(μ. Λοϊζου Κυπρίδημου) και  με την συνδρομή των  αγροτών του χωριού διοργανώνετε  το πρώτο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γεγονός. Ο χορός της παττίχας (του καρπουζιού)   που διωργανόνετo καταρχήν(1959) στον ανοικτό χώρο  στα νότια του  χωριού  στα αλώνια του μ.Λοϊζου Κυπρίδημου στο τόπο που είναι κτισμένο το σπίτι του Σόλου Κυπρίδημου και το συσκευαστήριο καρότων του μ. Γεώργιου  Ττίρκα στην είσοδο του  δρόμου Αστρομερίτη - Κατωκοπιάς.
Με την έναρξη της λειτουργίας του Θερινού σινεμά Κατωκοπιάς ο χορός  διοργανώνετε πλέων στο χώρο αυτό  μέχρι το 1967-1969.
ΝΠ 2013
Back to content