ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ 1926 - ΚΑΤΩΚΟΠΙΑ:ΥΠΟ ΚΑΤΩΧΗ

Κατωκοπιά:
υπό κατοχή
50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗ 1974-2024
Go to content
ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ(1926)
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Το πρώτο "σχολείο" στην Κατωκοπιά φαίνετε  να  ιδρύθηκε το 1816 με δάσκαλο το  `Χ Βαγγέλη από το  Μάσσαρι
Ο δάσκαλος Νεόφυτος Παπαδόπουλος  από το Αργάκι ο οποίος παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα του στο Αργάκι , μετά αποφοιτά από την σχολή που λειτουργούσε στον Άγιο Παντελεήμονα  στην Μύρτου. Ακολούθως  σπούδασε με έξοδα κάποιου θείου του κληρικού στο σχολαρχείο Μύλασων της Καρίας στην Μικρά Ασία (Σμύρνη) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝ ΚΥΠΡΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ΄’ ΛΟΪΖΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ)
Ο δάσκαλος  Νεόφυτος μετά την αποπεράτωση των σπουδών του επιστρέφει  και  λειτουργά σχολείο στο σπίτι του εις Κάτω Ζώδιαν (1875-76)  εφαρμόζοντας την αλληλοδιδακτική μέθοδο  στο οποίο φοιτούν γύρο στα 230 παιδιά από όλα τα γύρω χωριά.
Ο δάσκαλος Νεόφυτος υπηρετεί στα γύρω χωριά μέχρι  και το1923  χρονιά που αποχωρεί λόγω ηλικίας.  
Το πρώτο επίσημο σχαλείο που λειτούργισε στην κατωκοπιά -όπως αναφέρεται στα αρχεία του Υπουργείου Παιδείας "Attendance statistics 1884-1894"- εγκαθιδρύθηκε τον Απρίλλη του 1886.
Η αιθουσα διδασκαλίας ήταν ένα μονόχωρο στην νότια και λειτούργησε σαν μονοδιδασκαλικό μεικτό για αγόρια και κορίτσια.
Το 1916-1917 Διορίζεται η πρώτη δασκάλα στην Κατωκοπιά  η Μαρία Μικελλίδου και έτσι λειτουργεί το πρώτο παρθεναγωγείο στο χωριό.
Θα ήταν σωστό να αναφέρουμε ότι  το παρθεναγωγείο σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες λειτούργησε  σε διάφορους  χώρους. Στο σπίτι της  Κατσιούλας-μάνας του Κτωρικά,στο σπίτι μ.γέρου Οδυσσέα Νικόλα και στο σπίτι της Ευριδίκης μάνας του Νικόλα Άστρα.
Το αρρεναγωγείο εξακολουθεί να στεγάζεται δίπλα από την εκκλησία της Παναγίας στο χώρο που είναι σήμερα το Συνεργατικό Παντοπωλείο .
Πολλοί από μας θα θυμούνται ότι το κτήριο αυτό χρησιμοποιείτο σαν σιδηρουργείο από τον Βάσο Ζατζή πριν την κατεδάφιση του το 1963 και την ανέγερση του πιο  σύγχρονου τότε στην περιοχή Συνεργατικού  παντοπωλείου.
Το 1925-1926 Ένα  νέο σχολείο κτίζεται νοτιοδυτικά του χωριού στην πάνω γειτονιά και λειτουργεί σαν αρρεναγωγείο και είναι επιβλητικό τόσο στην κατασκευή-αρχιτεκτονική και διακόσμηση, όσο και στην χρίση των υλικών. Χρησιμοποιείτε φαιοκίτρινος πωρόλιθος (πουρόπετρα  Γερολακκού) για την κατασκευήτου αετώματος των κολώνων και των διαζωμάτων Πέτρα από των Σερράχη και τον ατέλειωτο κάμπο της Κατωκοπιάς.
Διαθέτει δύο αίθουσες διδασκαλίας μια αίθουσα διδασκάλων ,δύο ηλιακούς ,γυμναστήριο και σχολικό κήπο που αδρεύεται από δικό του ανεμόμυλο και "ττουλούμπα"(αντλία) με δεξαμενή.
Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό  και τα σχόλια των κατοίκων των γύρω χωριών ποικίλουν.
Η πιο χαρακτηριστική ονομασία  "Δικαστήρια".
Back to content